HISTORIE

Hoe het begon:

Pieter Brooijmans (destijds medewerker van Vertizontaal) en Ine van Merendonk (destijds voorzitster van de B.F.C.) bespraken in december 1992 de noodzaak om te werken aan verjonging van de Bredase Kapellen. Zij startten toen met een groepje jeugd variërend in leeftijd van 8 tot 12 jaar. Met allerlei instrumenten, van hobo en dwarsfluit tot trompet en schuiftrombone, begonnen zij te repeteren bij Vertizontaal. Deze eerste groep staat inmiddels al jaren op eigen benen en heet nu Toeternietoe Breda. Daarna werd een nieuwe jeugdkapel gestart, die in 1999 de leeftijd van Brakken alweer ontgroeid waren. Voor deze groep is toen TWORWELWA opgericht. Hierna is er nogmaals met een nieuwe groep gestart: deze heette wederom de Kielegatse Brakskes (deze groep bestaat echter helaas niet meer). Wel is er later alsnog succesvol een nieuwe jeugdband opgericht in Breda onder leiding van o.a. Ine van Merendonk en Engelbert Schoormans, de Kielegatse Kanjers.

Opzet destijds:

Samen muziek maken! Bij de voorfeesten van carnaval, zoals het Bléérfêêst, Oelefeest en de Kindermiddag van de B.C.V. Met carnaval zelf bijvoorbeeld bij jeugdfeesten in diverse wijken en scholen, met de Brakkensliert en het Brakkebal in het Chassé Theater. Feesten van verenigingen en familieleden van de kapelleden worden muzikaal opgeluisterd. Ook wordt er in de loop der jaren steeds vaker deelgenomen aan kapellenfestivals en ging de band eigen feesten organiseren.

Repetities: 

De repetities stonden eerst onder leiding van Piet van Dijk, in 2003 is dit overgenomen door Jacques Doeland. Sinds 2011 vervult Engelbert Schoormans deze taak. Wij repeteren het hele jaar door, uitgezonderd de grote vakanties en enkele incidentele data. In al die jaren hebben we ook al verschillende repetitieruimtes gehad. We zijn begonnen in Vertizontaal te Breda en na wat omzwervingen repeteren wij nu in café Boerke Verschuren (Ginneken) te Breda.

Kleding:

De eerste kleding van TWORWELWA was een blauwe overall met achterop het logo, in combinatie met een rode bodywarmer. Sinds 2006 hebben wij tijdens optredens een aantal jaar een rode broek met daarboven een marineblauwe polo, met daarop het TWORWELWA logo, rugnummer en kledingsponsor. Tegenwoordig dragen wij een rode broek met daarboven een marineblauw overhemd, met daarop het TWORWELWA logo. Tevens hebben we sinds een aantal jaar ook bandjassen, gesponsord door café Boerke Verschuren.

Het huidige TWORWELWA:

De huidige groep Tworwelwatters bestaat uit leden die sinds 2001 bij elkaar zijn en leden die er in de loop der jaren bij zijn gekomen. Tegenwoordig wordt alles door de leden zelf geregeld. Pieter en Ine zijn altijd nauw betrokken gebleven als adviseurs.

In 2018 is Pieter Brooijmans helaas overleden, we zullen hem altijd dankbaar blijven voor alles wat hij voor ons gedaan heeft en wat we van hem hebben geleerd.